Om oss

Om Orsa Hornberga Gård

Orsa Hornberga Gård startades 2020 av några vänner och idag ägs och drivs gården av Hasse Johansson, Kalle Moraeus och Maria Spring.

Kalle Moraeus behöver egentligen ingen närmare presentation; rikskänd musiker, speleman, programledare, artist som han är. Hasse Johansson och Maria Spring lärde känna Kalle då de bokade honom till deras event, sedan kom de att flytta till Orsa och blev närmare vänner. Under otaliga gemensamma middagar har vi talat om att vi borde ha en restaurang ihop och under pandemin, arbetslösa som vi var, dök Hamregården (som den hette då) upp till försäljning och på den vägen är det.

Platsen - Hamregården

Det finns ett historia att förvalta - ett arv som sitter i väggarna och vi gör vårt bästa för att den goa andan från förr ska leva kvar.

Själ & hjärta

Vi gör ingen halvmessyr - vi går all in. Vi har lagt ner vår själ och hjärta i att rusta gården och skapa en plats att längta till.

Miljön & klimatet

Vi har varken råd eller viljan att köpa nytt så vi återanvänder, lagar och använder alla våra resurser på på nya sätt dagligen. Det funkar. Det känns rätt. Hoppas Du tycker det också.

Gårdens historia

I januari 1946 tog den då 19-årige Olof “Hampan” Hambraeus med sig en skolklass på arton pojkar i trettonårsåldern till Hornberga på det som skulle bli det första Hamrelägret. Hampan och skolpojkarna uppskattade lägret så mycket att de ville göra om resan till Hornberga och ordet spred sig snabbt i Uppsala. 1949 hade verksamheten vuxit så pass att Hampan bestämde sig för att köpa det hus som sedan dess kallas Hamrestugan. Våren 1952 bestämde sig Hampan för att viga sitt liv åt Hamregården och flyttade upp.

Hamregården kom att växa till den by du ser idag tack vare Hampan och inte minst tack vare alla de tusentals ungdomar som varit här på läger genom åren. Det är ungdomarna som har byggt merparten av alla hus, skött den dagliga verksamheten och genom devisen “Av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov” skapat det som kallas Hamreandan.

Vi önskar dig välkommen!

Vi som äger och driver Orsa Hornberga Gård är tre vänner; Maria Spring, Hasse Johansson och Kalle Moraeus. Vi har skiftande bakgrunder, men gemensamt är att vi gillar att göra vårt bästa och ge gästen det den vill ha. Alla är vi också väldigt intresserade av mat, så god mat kommer det alltid serveras hos oss.Vi erbjuder ett lantligt boende här i mysiga Orsa ett stenkast från Grönklitt, där enkelhet, gästvänlighet och hög mysfaktor är ledorden.